Logo
| WinToets 5.0

Itembanken

 
Zoeken

Zelf aan de slag met MetadataXML

Inleiding | algemeen

  • U kunt voor elke methode, maar ook voor elk boek apart een xml maken.
  • Moet de MetadataXML door meerdere collega's worden gebruikt, plaats de XML dan online en stuur uw collega's de URL ervan op. Deze URL geven ze eenmalig aan in WTMaak bij een project (Project | Basisinstellingen of bij de opstart) of bij de juiste itembank in Quayn, en vanaf dat moment kan iedereen gebruik maken van dezelfde metadata.
  • Het is toegestaan de MetadataXML uit te breiden wanneer u maar wenst, zolang de naam en het adres van de URL maar niet verandert. Uiteraard moet u geen metadatavelden gaan veranderen, want anders klopt de metadata in de toets-TST straks niet meer.
  • Via deze constructie kunnen ook uitgeverijen hun MetadataXML's ter beschikking stellen aan docenten, zodat docenten door kunnen werken aan een itembank, met gebruikmaking van de al door de uitgeverij gebruikte metadatastructuur. Op deze manier hopen we het gebruik van metadata in itembanken sterk te kunnen bevorderen.

Om MetadataXML's te maken heeft u het volgende nodig:

  1. Microsoft Excel of een ander programma dat XLS-files kan maken.
  2. Een te vullen sjabloon, te downloaden via onze website.
  3. WTConverter, een programma van De Rode Planeet, dat standaard wordt meegeleverd met WinToets 5 EXPERT en SUITE en bij de hulpprogramma's Quayn, QuaynSupport.

Zelf aan de slag gaan | stappenplan

U kunt voor elke methode, maar ook voor elk boek apart een XML maken. Moet de XML door meerdere collega's worden gebruikt, plaats de XML dan online en stuur uw collega's de URL ervan op. Deze URL geven ze eenmalig aan in WTMaak bij een project (Project | Basisinstellingen of bij de opstart) en vanaf dat moment kan iedereen gebruik maken van dezelfde metadata. Het is toegestaan de XML uit te breiden wanneer u maar wenst, zolang de naam en het adres van de URL maar niet verandert. Het formulier veranderen kan uiteraard niet.

Via deze constructie kunnen ook uitgeverijen hun XML's ter beschikking stellen aan docenten, zodat docenten door kunnen werken aan een itembank, met gebruikmaking van de al door de uitgeverij gebruikte metadatastructuur. Op deze manier hopen we het gebruik van metadata in itembanken sterk te kunnen bevorderen.

U kunt ook zelf een eigen metadata.xml aanmaken en gebruiken binnen de eigen instelling, het auteursteam waarbinnen u samenwerkt of zelfs bestuursbreed inzetten. Dit werkt als volgt:

1.     Voer de hoofdstukken- en paragraafnamen in in een bij ons te downloaden XLS-Excelsjabloon. Het sjabloon hiervoor en een gevuld voorbeeld is bij ons te downloaden [ klik hier ].

2.     Sleep deze XLS vanuit de Verkenner in het speciaal door ons ontwikkeld programma WTConverter 5. Binnen een seconde maakt die er een correcte XML van. WTConverter is op te starten vanuit de Schil van WinToets 5 EXPERT of SUITE.

3.     Plaats deze XML lokaal in een map of beter nog, online in een eigen webruimte. Kopieer het adres vanuit de Verkenner (eerst dubbelklikken op de juiste XML-file) of de browser in WTMaak naar het juiste venster.

4.     U kunt nu in WTMaak vanuit Item | Metadata kiezen uit de lijsten, zoals ingevoerd in de Excel-sheet.

De Rode Planeet heeft al metatada-xml's gemaakt bij veel gebruikte lesmethodes binnen Nederland en Vlaanderen. Hierdoor wordt instellingen en docenten een grote klus uit handen genomen en kunnen collega's direct aan de slag met het maken van gemetadateerde toetsen. Aangezien losse toetsen aan elkaar kunnen worden toegevoegd, kunnen meerdere docenten tegelijk voor dezelfde itembank aan de slag gaan. 

Alle XML's zijn in deze website als URL beschikbaar, zodat u ze direct kunt toepassen binnen uw instelling, door enkel de URL op de juiste manier aan uw toets te koppelen. Dit koppelen kan direct vanuit WTMaa

Ontbreekt uw methode? U mag voor eigen methodes ons ook een PDF of DOC sturen met de gehele hoofdstukken- en paragraafstructuur. Wij zetten die voor u (gratis) om naar Excel én XML en plaatsen de files, voor iedereen benaderbaar, online in onze website. 

[ STAP 1: in Excel wordt in een sjabloon de metadata ingebracht  ]

 

[ STAP 2: WT XLStoXML zet de spreadsheet om naar een XML ]

 

[ STAP 3: in WTMaak wordt de URI naar de XML aangegeven ]


Heeft u een training toetsconstructie of -metadatering nodig: [ kijk dan hier ]

 

De Rode Planeet
Hooiweg 5
9801 AJ Zuidhorn
telefoon 0594-501660
fax 0594-501669

mail info@drp.nl